• Новости
 • Учење да се одреди возраста на желка. Како да се одреди возраста на земјиштето желка.

  1. Одредување на возраста на желка
  2. Утврдување на возраста на желка од бројот на прстени на школка.
  3. Утврдување на возраста на желка долж должината на нејзината обвивка.
  4. Желки во природата
  5. Желка структура
  6. Утврдување на возраста на желка на два начина
  7. Зошто е тешко да се знае пол и возраст на желка?
  8. Ние независно ја одредуваме возраста на желката
  9. Видео: одредување на полот и возраста на желка
  10. Како да се открие возраста на црвено-шпанско желка?
  11. Како да се одреди полот на црвено-шпанско желка?

  Обично ликот на една личност влијае врз изборот на неговите пријатели, вклучувајќи ги и домашните миленици. Ако некој сака немирни, тогаш другите молчи риба во аквариум, или желка. Избор да бидеш пријател на црвено-шпанско желка, мора да бидеш свесен дека твоето пријателство може да трае повеќе од десетина години. И во текот на овој период нејзиниот живот ќе зависи од вас.

  Пред да го купите овој амфибиско животно, не е премногу за да се информирате за прашањето како да ја одредите возраста на желките. На крајот на краиштата, возраста на миленичето влијае врз неговото однесување, како и другите барања за храна и условите за притвор.

  Одредување на возраста на желка

  Од другите роднини се разликуваат црвени дамки наместо уши. Постојат неколку начини за одредување на возраста на таквите желки. Секој од нив е заснован на знаци дека годините заминале на нивното тело. Сепак, не може да се каже дека некој од нив е точен. Впрочем, изгледот зависи од фактори како што се бројот на станарите во аквариумот, температурата на содржината и храната. Поради оваа причина, можни се отстапувања од вистината во износ од неколку години.

  Може да се обидете да ја одредите возраста на желката со својата школка (carapax). Техниката на методот наликува на одредување на возраста на дрвото со намалување на трупот. Секоја година остава зад себе два или три прстени на штитот. Пред прославата на неговиот прв роденден, желка веќе има еден прстен. По две години од животот, почнува да го успорува растот и, според тоа, во иднина, малиот прстен ќе се зголеми само по еден.

  Одреди го возраста црвено-шпанско желки ние ќе ни помогне со метод како што е мерење на должината на школка.

  Големината на новородената желка е околу 3 см.За една година неговото тело се зголемува до 6 см. На две години, големината на женката станува 9 см., А мажот - 8 см. За три години, женскиот раст до 14 см, мажот - до 10 см. тие додаваат 2 см за една година и на оваа возраст бројките веќе стануваат жени од 20 см и 17 см мажи.

  Обично ликот на една личност влијае врз изборот на неговите пријатели, вклучувајќи ги и домашните миленици

  Пресвртницата започнува кога должината достигнува 18 см. Рептилите практично престануваат да растат, иако постојат исклучоци. Под идеални услови за живеење, црвено-ушите желки достигна 30 см.

  Ако го споредите изгледот на една млада желка и постара личност, може да видите неколку разлики. Овој метод, исто така, помага да се одговори на прашањето како да се открие возраста на црвено-шпанско желка.

  Со текот на годините, прстенот на школката потемнува и во цврста возраст тие стануваат речиси црни, а самата обвивка е мазна и издолжена. Во зрелите желки, место близу очите наместо црвено е бело. Да, и нивното однесување е помирно од оној на младите. Во сликата на желка добивате чувствително и скромен суштество.


  Постојат неколку  различни начини  , со кој можете да ја одредите приближната возраст на домашна бубачка Постојат неколку различни начини , со кој можете да ја одредите приближната возраст на домашна бубачка.

  Утврдување на возраста на желка од бројот на прстени на школка.

  Првите прстени на школка од желки се појавуваат на рана возраст и во првата година од животот, кога животното расте брзо, првите жлебови стануваат многу поактивни (2-3 прстени за шест месеци). Со почеток на околу две години, прстените веќе не се толку активни (1 секоја година). За жал, прстените на копривата на рептилот не се "крајна вистина", бидејќи надворешните фактори, како што се условите на домашно милениче, можат да влијаат врз нивниот број.

  Утврдување на возраста на желка долж должината на нејзината обвивка.

  За да се утврди возраста на домашна желка, исто така, може да се користи на владетелот. Додека растот продолжува, школка резултат ќе биде релативно сигурен.

  Параметрите на должината на школка од црвено-шпанско (жолто-бело) желки:

  1 година - околу 6 см;

  2 години - околу 8-9 см;

  3 години - околу 10-14 см;

  4 години - околу 12-16 см;

  5 години - околу 14-18 см;

  6 години - околу 17-20 см.

  Во исто време, животот на црвено-шпанско желка во идеални услови може да биде до 50 години, додека растот на школка завршува многу порано на околу 6-7 години и, по правило, ретко надминува марка од 25 см.


  Параметри на должината на школка на централноазиската желка: Параметри на должината на школка на централноазиската желка:

  во првата година од животот околу 5 см;

  во втората - 6 см;

  во третиот - 8 см;

  во четвртиот - 10 см;

  во петтиот - 12 см;

  во шестиот - 14 см.

  Очекуваното траење на животот на овој тип желки е околу 20-30 години. И раст на школка во нив практично запира на околу 17-18 см, што одговара на околу седмата година од животот.

  Најрелевантниот начин за одредување на возраста на домашните желки е да се испитаат рабовите помеѓу школките на школката. Во првата и најактивната година на животот на рептил, областите на карпаксот (дорзален дел од школка) меѓу штитовите се многу светли и светли. Но, со текот на годините, кога желката достигнува пубертетот, школка почнува да се затемнува. Во староста, прстените на школка стануваат речиси црни, и тој се протега и станува особено мазна.

  Ако не го знаеш точниот датум на раѓање на вашето домашно милениче, тогаш утврди ја својата возраст може да биде само приближно. Покрај тоа, годините на младата желка се полесно да се пресметаат од летото на една зрела личност. Примени ги сите горенаведени методи за да ја одредите возраста на желка и ако резултатите малку ќе се разликуваат, пресметајте го просечниот број, кој ќе биде приближна возраст на вашето домашно милениче.

  Сопствениците се прашуваат колку години е нивното домашно милениче, во тие случаи, ако тие паднале во свои раце од случајни луѓе. Да знаете како да ја одредите возраста на копнените желки, треба да ја знаете структурата на нивната школка.

  Желки во природата

  Прво, ќе се запознаеме со копнената желка, бидејќи пред да го стартувате овој рептил во куќата, треба барем да знаете малку за тоа. Значи, таа е Централна Азија, таа е степа. Иако се нарекува степска, но мајчин живеалиште на овој вид се пустините на Централна Азија.

  Желки јадат растителна храна. Во зима, хибернираат. Сексуалната зрелост се јавува на околу десет години. Женката лежи неколку јајца, но не сите одеднаш, но во интервали од два дена. Новородените желки имаат должина од само 30 мм. Интересно е тоа што кога се раѓаат, тие веднаш се закопуваат во земјата, каде што прелеваат и пролетуваат во дивината.

  Желка структура

  Овој рептил има четири екстремитети, а предните се четирите прсти. Школка е кружна и ниска, нејзината боја може да биде различна нијанса на жолто-кафена или жолто-зелена, со црни или кафени дамки на секој штит. Оваа боја ви овозможува да совршено маска меѓу песоците и сувата трева.

  Како се приземјуваат желки? Еден од начините - на штитовите на нејзината школка. Се состои од карпакс (спинална) и пластин (абдоминална). Кај новороденчињата е мека, постепено се зацврстува. Пластрон е поделен на 16 плочи. Carapax има 13 централни клапи, на страните има уште 25, помали по големина.

  Постојат бразди на штитовите на кора, кои личат на кругови на сечењето на дрво. Сега претпоставивте како да ја одредите возраста на желка? Да, на ист начин како и возраста на дрвото - во прстени.

  Утврдување на возраста на желка на два начина

  Значи, првиот начин за одредување на возраста на земјиштето желка е со концентрични прстени. Тие се појавуваат на штитовите на мали желки веќе во првата година од животот. И во првите две години, нивниот раст е многу интензивен, една бразда на школка се појавува по 3-6 месеци, а потоа - 1 или 2 прстени годишно. Тешко е да се знае колку години се стари претставници на овој вид, бидејќи школка станува мазна и жлебови се речиси невидливи.


  За да го одговорите попрецизно, можете да ги броите прстените на 3-5 штитови, а потоа да ја пресметате просечната вредност За да го одговорите попрецизно, можете да ги броите прстените на 3-5 штитови, а потоа да ја пресметате просечната вредност. Овој метод не дава апсолутен резултат, бидејќи домашните желки водат сосема поинаков начин на живот отколку во природната средина.

  Условите за притвор имаат големо влијание врз нивниот развој, како и дали спијат во зима. Домашните желки постигнуваат сексуална зрелост многу порано од нивните роднини кои живеат во природни услови и живеат подолго (до 20 години и под поволни услови до 30 години).


  Постои уште еден начин да се одреди возраста на копнената желка Постои уште еден начин да се одреди возраста на копнената желка. За да го направите ова, измерете ја должината на школка со владетел. Познато е дека до десет години растат доволно брзо. Кога достигнуваат должина од околу 18-20 см, нивниот раст се забавува и скоро не се менува. Иако во природата постојат примероци со димензии од околу 30 см.

  Новородените желки имаат должина од 3 см, за годината нивниот раст речиси двојно се зголемува (5 см), а секоја наредна година на живот додава околу 2 см. Женките се многу поголеми од мажите. Да направиме неколку едноставни пресметки и да дознаеме како да ја одредиме возраста на копнената желка: ако, на пример, должината на школка на животното е 14 см, тогаш тоа е околу 6 години.

  Се разбира, овие методи за одредување на возраста се многу приближни, но со користење на двете, можете барем промитивно да дознаете колку долго вашето домашно милениче живее во светот.

  Желка - одлична опција за првиот познаник на дете со милениче. Желката треба минимално да се грижи, нема проблеми со храната, вакцинацијата и одржувањето. Сепак, и покрај очигледната едноставност, желките имаат еден многу важен проблем - многу е тешко да се одреди полот и возраста. Овие показатели се важни не само за официјалното претставување на желката на членовите на семејството, туку и за надеж за раѓање на мали желки, правилно да се пресмета периодот на интензивен развој и периодот на хибернација. Како го познавате пол и возраст на желка?

  Зошто е тешко да се знае пол и возраст на желка?

  Жената е вид на рептил кој може да живее повеќе од 120 години. Ова е доста долго време, бидејќи една домашна желка, со соодветна грижа, може мирно да ги доживее не само сопствените сопственици, туку и нивните деца, па дури и внуци. Желка може да се чува во заробеништво под наједноставни услови, додека нема да има проблеми со одгледувањето. Исто така е интересно дека до одредена возраст сосема е невозможно да се знае пол и точната возраст на домашно милениче на овој вид. Сексуалниот развој започнува само откако ќе достигне 6-8 години, а препознатливите знаци се појавуваат дури и по овој временски период.

  Според научните истражувања, желката ја наведува листата на животни кои не се промениле изглед во процесот на еволуција. Што биле во минатиот милениум, па дури и на почетокот на ерата, така што останале во денешно време. Под природни услови, овој вид влекачи се множи и живее врз основа на природни импулси - проблемот со возраста и сексот е само загрижен за сопствениците, овој индикатор не е апсолутно важен за самите желки.

  Луѓето кои расаат домашни желки се многу вознемирени да се здобијат со миленичиња од токму сексот што е потребен. За да бидете целосно подготвени пред купувањето, треба да се справите со тековните проблеми.

  Ние независно ја одредуваме возраста на желката

  Обем на школка. Во народот, најпознатиот метод за одредување на возраста на желка е бројот на олеснителни кругови на нејзината обвивка. Тоа е како дрво видов - повеќе кругови, толку е поголема возраста. Единствената особеност е дека желка во една календарска година може да има околу 2-3 кругови, па затоа вреди да се земе предвид овој фактор кога се пресметува бројот на години што живееле. Кај младите луѓе, особеното олеснување на школка е многу јасно, кај возрасните, постарите лица - станува речиси рамно, мазно. Обрни внимание на овој фактор при купување на животно.

  Ако сакате попрецизно да ја одредите возраста користејќи го овој метод, пресметајте го бројот на жлебови на неколку скали, одредувајте аритметички просек и делите со 2,5 (просекот е показател за појавата на круг за една година). Резултатот ќе биде што е можно поблиску до вистинската возраст на вашата желка.

  Должината на школка. Постои уште еден метод за одредување на возраста - мерење на должината на школката. Сепак, оваа опција не е секогаш способна да презентира 100% резултат. Се разбира, лушпата од черепа во текот на животот расте, но на овој процес влијае и квалитетот на добиточната храна, условите за домување, други надворешни знаци . Значи, за 1 година школка растат до 6 см, во 2 - до 8, во 3 - до 10 и така натаму. Како резултат на тоа, секоја година желката расте за 2 см. Овој факт може да се земе предвид како дополнителен, но неговото користење како главен не е рационално.

  Пред да започнете со практичен експеримент за да го одредите полот на желка, вреди да се спомене еден неопходен факт: да се знае кој е под кој вашата желка му припаѓа е можно само кога ќе достигнете 6-8 години, со школка со големина од 10-12 см. Ова е важно! Бидејќи во порана возраст нема да видите какви било надворешни карактеристики на уставот, но внатрешни органи потполно недостапни за очите, бидејќи се скриени под цврста покривка на школка.


  Бидејќи во порана возраст нема да видите какви било надворешни карактеристики на уставот, но  внатрешни органи  потполно недостапни за очите, бидејќи се скриени под цврста покривка на школка

  Еве неколку методи за одредување на полот на желка. Сите се базираат на било кој од знаците. Меѓутоа, за најефективна дијагноза на родот, вреди да се користи не само еден метод, туку и нивна примена заедно, во комбинација со други методи. Совет! Ќе биде полесно да се разбере овој параметар ако почнете да споредувате неколку работи едни со други.

  1. Кај мажите канџите се подолги и подебели отколку кај женките (ова се должи на фактот дека за време на парењето момчето-желка треба да се држи до школка на девојчето).
  2. Кај мажјаците, пластинот (абдоминалниот дел од школка) е конкавен, кај женките - рамен - неопходен за задржување на школка.
  3. Бојата на очите на жените е посветла од онаа на мажите - неопходно е да се привлече партнер.
  4. Машките-желки имаат долга и тесна форма на школка, а женките - кратки и кружни.
  5. Поглед на клоаката - кај мажјаците наликува на надолжната линија, кај женките - сликата на ѕвезда.
  6. Можете исто така да го одредите полот на желка со знаци на однесување - мажите се поактивни, постојано доаѓаат во контакт со женки, флертуваат, залакнуваат на вратот, кимаат со главите.
  7. Женката има кратка опашка, а неговата база е тенка. Во машкиот, сè е токму спротивното - широка база, густа и долга опашка.

  Ако сте го разгледале вашето домашно милениче во сите горенаведени методи, но не сте го определиле полот, со точност од 100%, секогаш можете да ја користите помошта на професионален ветеринар кој преку специјални лабораториски тестови ќе обезбеди најсигурен резултат.

  Вреди да се потенцира уште еднаш фактот дека независната определба на пол и возраст на желка е премногу комплицирана вежба која бара посебно знаење и проучување на анатомијата. Ако одлучите да се потпрете единствено на сопствената сила, не заборавајте да побарате понатамошни совети од ветеринар - така што ќе избегнете понатамошни проблеми со одгледување на потомство.

  Видео: одредување на полот и возраста на желка

  Обично се поставува прашањето како да се одреди возраста и родот кога сакате да добиете пар за веќе постоечка индивидуа и да се обидете да добиете потомство, затоа што треба да земете бубачка која не е способна само за одгледување, туку и за спротивниот пол.

  Како да се открие возраста на црвено-шпанско желка?

  Може да биде многу полесно со надворешно испитување, отколку да се реши прашањето за нејзиниот пол. Определување на секс обично се случува на школка. Постојат два главни начини за одредување на возраста на црвено-шпанско желка од нејзината школка. Првиот е врз основа на броење на концентрични прстени формирани како животно расте (ова е слично со утврдување на возраста на дрвото од страна на пресек на стебленца). Обично, 1-2 концентрични прстени одговараат на една година од животот на желка. Покрај тоа, со оглед на тоа што бојата на лушпата расте, станува помалку светла, а црвените точки на главата исто така се бледуваат.

  Вториот начин за одредување на возраста на школка е поврзан со анализата на нејзината големина. Постојат просечни стапки на раст на желка и во 1 година должината на школката е околу 6 см, по 2 години - 9 см за женскиот и 8 см за машкиот, на 3 години - 14 и 10 см, соодветно, на 4 години - 16 и 12 см, 5 години - 18 и 14 см, на 6 години - 20 и 17 см (возраст од 5-6 години - оптимално за почеток на репродукција). Во просек, желки со црвени уши живеат 30-35 години, а нивната максимална големина достигнува 30 см.

  Како да се одреди полот на црвено-шпанско желка?

  Постојат три главни начини за одредување на сексот за желка со песок: школка, опашка и канџи. Како да се одреди полот на црвено-шпанско желка од нејзината школка зависи од анализата на обликот на задниот долен дел. Кај мажјакот има конкавен изглед, бидејќи оваа форма го олеснува парењето, додека пак женката има повеќе заоблен и рамен крај од колкот.

  Кај мажјакот има конкавен изглед, бидејќи оваа форма го олеснува парењето, додека пак женката има повеќе заоблен и рамен крај од колкот

  Одредувањето на сексот со опашката е еден од најточните. Се верува дека кај машките опашката е подебела на основата, а до врвот остро се стеснува и завршува со посочен агол. Опашката на женката е повеќе униформа во дебелина и има рамен и заоблен врв.

  Да се ​​суди областа на црвено-шпанско желка, исто така, може да се заснова на обликот на канџи. Мажот обично има долги и зашилени краеви, како и свиткан канџи, додека пак женката е задоволена со пократки кружни нокти. Сепак, овој последен знак може да доведе до неискусни одгледувачи, како во услови на живот во аквариум, канџите и на мажјакот и на женката лесно можат да ги мелат камењата и да го препознаат полот на животното, нема да биде толку лесно.

  Како да се одреди полот на црвено-шпанско желка?
  Како се приземјуваат желки?
  Сега претпоставивте како да ја одредите возраста на желка?
  Како го познавате пол и возраст на желка?
  Зошто е тешко да се знае пол и возраст на желка?
  Како да се открие возраста на црвено-шпанско желка?
  Како да се одреди полот на црвено-шпанско желка?

  Новости

  Где купить объектив для телефона

  Никогда не думала, что существуют объективы для телефона, пока не нашла их в одном магазине, подробнее здесь. Оказалось,

  Духовно-религиозный туризм
  После принятия Русью христианства, появилась новая традиция — паломничество. Чуть позже, одинокие паломники объединились в центры и ходили к святым местам уже группами, чтобы преклонить колени перед

  Методы арт терапии в Запорожье
  Для психологов, психотерапевтов, преподавателей, воспитателей и профессионалов, работающих с детками. Программка поможет получить теоретические познания о арт-терапии как способе работы не только лишь

  Снять колесо с велосипеда
  Хоть какой опытнейший велосипедист знает, как снять колесо велика без помощи других. Такое действие нередко приходится создавать, когда колесо нужно починить, поменять шину, обод либо спицы либо просто

  Видео экскурсия по москве
  Обзорные экскурсии по Москве на автобусе проходят каждый денек от Красноватой площади. Экскурсионное бюро «Лауда» приглашает Вас познакомиться с одной из древнейших столиц мира — Москвой. Храмы и особняки,

  Смотреть притчи
  На этой странице сможете http://day-by-day.od.ua/video/1022262404-oformlenie-prazdnika-sharami/ онлайн —  православные, добрые, опытные, достойные внимания и интереснейшие.  Мы собираем отличные притчи

  Святая канавка в дивеево
  "Много дивного гласил батюшка Серафим об этой Канавке. Что Канавка эта - стопочки Божией Мамы! Здесь ее обошла Сама Королева Небесная! Эта Канавка до небес высока! Землю эту взяла в удел Сама Госпожа

  Смертная казнь в иране
  Смертная казнь в Иране применяется согласно шариатскому закону с момента установления исламской республики в 1979 году. При всем этом многие экзекуции в Иране совершались на публике: числилось, что проводящиеся

  Столбы в красноярске
  Внедрение водянистого пенопласта в качестве теплоизолятора отличается массой преимуществ, . . . . Как верно

  Самоделки трактора видео
  Обычно мини трактора можно сделать на базе хоть какого мотора. Это может быть движок от «Днепра», от мотоблока, москвича либо от байка «Муравей», более подробнее смотрите в нашей подборке: самодельные