• Новости
 • Дали знаете што е тартуф?

  Многумина слушнале за оваа неверојатна печурка. Знаеме дека оваа печурка расте некаде под земја, и без помош на помошници со четири нозе (свињи или кучиња) е речиси невозможно да се најде. Можеби тука завршува нашето знаење. Но, што е тартуфа? Каков вид? Зошто е тој толку добар?

  Некои информации за тартуфи

  Тартуфите припаѓаат на родот  marsupials,  има подземни туберозни овошни тела Тартуфите припаѓаат на родот marsupials, има подземни туберозни овошни тела. Најблиските роднини на тартуфи се повеќели.

  Тартуфи обично се наоѓаат во листопадни шуми. Мицелиумот на труба се формира со корените на растението, под кое расте, стабилно взаемно корисно здружение, наречено микориза. Вкупно, има девет типа тартуфи кои растат во различни делови на светот, а секој вид претпочита свој дрвен вид. Понекогаш тартуфите се нарекуваат печурки кои имаат слични овошни тела, кои исто така можат да се јадат, но тие се многу пониски во вредност од вистинските. Исто така, постои недостижен вид тартуфи за луѓе - елени, кои ги јадат елени и некои глодари.

  Патем, едно лице не е во можност да најде место каде што се наоѓа тартуф. Печурката (каде што расте оваа шумска деликатес, само животните можат да ги идентификуваат) има необичен мирис. Обично за оваа намена привлечете специјално обучени кучиња и свињи.

  Како изгледа вкусот на тартуфи? Како се разликува од обичните печурки? Оваа тартуфи има своја уникатна арома и вкус. Наликува на добро изработени семки од сончоглед и ореви, диви бобинки, Мов, паднати лисја - тоа е тартуф. Водата во која сакате да ја поставите тартуфта некое време станува како сос од соја.

  Според историчарите, фактот што таква тартуфа, како да ја набават и јадат, им беше позната на античките Сумери. Во античка Грција и во антички Рим, оваа габа им се припишувала на лековити својства, а волшебниците на вештерки ја користеле средновековни алхемичари и магионичари. Но, тие добија најголема популарност за време на владеењето на Луј XIV. За нас, тартуфите дојдоа во Русија после Светска војна 1812 година година Според историчарите, фактот што таква тартуфа, како да ја набават и јадат, им беше позната на античките Сумери

  Видови тартуфи одгледувани во Европа

  Во Европа, се наоѓаат следниве видови тартуфи:

  • Лето (исто така наречено црна руска) тартуфа. Има тело како облик или заоблено овошно тело со кафеаво-црна или синкаво-црна боја. Обично расте под корените од бреза, даб, рогови, бука. Практично се дистрибуира низ цела Европа до Скандинавија (вклучително и во Русија). Не толку вредно како другите видови тартуфи, но, исто така, се сметаше за деликатес.
  • Зимска тартуф. Неговата обвивка (перидиум) е покриена со полигонални или тироидни формации. Печурката има црвеникава виолетова или црна боја. Се наоѓа главно во Италија, Франција, Швајцарија. Мириса на мошус.
  • Италијанска тартуф. И покрај своето име, го има и во Франција и во другите европски земји. Овошјето е светло окер или кафеаво во боја. Има пријатен зачинет мирис, а има вкус како сирење од лук. Се користи, како по правило, во суровини.
  • Црна (исто така наречена Перигорд) историска област во Франција) тартуф Габа, чија цена достигнува 1000 € за килограм, има боја која се движи од црвеникаво кафеава до црна и виолетова. Може да се користи и во варен и суров како зачин.

  Патем, може да се одгледуваат тартуфи, иако не толку колку што, на пример, шампињони. Уште во 19 век, забележано е дека ако се засадат желади од дабот под кој тартуфи растат, тогаш овие деликатеси од печурки, исто така, ќе растат под корените на новото дрво. Во Франција, каде што тие добро знаат што е тартуфи, едно време беа засадени 750 км2 со вакви насади, од каде што беше можно да се соберат 1.000 тони од овие деликатеси. За жал, овој процес е многу долг. За да добиете целосна жетва, потребни се околу 30 години, по што нагло се намалува бројот на собрани тартуфи.

  Но, што е тартуфа?
  Каков вид?
  Зошто е тој толку добар?
  Како изгледа вкусот на тартуфи?
  Како се разликува од обичните печурки?

  Новости

  Где купить объектив для телефона

  Никогда не думала, что существуют объективы для телефона, пока не нашла их в одном магазине, подробнее здесь. Оказалось,

  Духовно-религиозный туризм
  После принятия Русью христианства, появилась новая традиция — паломничество. Чуть позже, одинокие паломники объединились в центры и ходили к святым местам уже группами, чтобы преклонить колени перед

  Методы арт терапии в Запорожье
  Для психологов, психотерапевтов, преподавателей, воспитателей и профессионалов, работающих с детками. Программка поможет получить теоретические познания о арт-терапии как способе работы не только лишь

  Снять колесо с велосипеда
  Хоть какой опытнейший велосипедист знает, как снять колесо велика без помощи других. Такое действие нередко приходится создавать, когда колесо нужно починить, поменять шину, обод либо спицы либо просто

  Видео экскурсия по москве
  Обзорные экскурсии по Москве на автобусе проходят каждый денек от Красноватой площади. Экскурсионное бюро «Лауда» приглашает Вас познакомиться с одной из древнейших столиц мира — Москвой. Храмы и особняки,

  Смотреть притчи
  На этой странице сможете http://day-by-day.od.ua/video/1022262404-oformlenie-prazdnika-sharami/ онлайн —  православные, добрые, опытные, достойные внимания и интереснейшие.  Мы собираем отличные притчи

  Святая канавка в дивеево
  "Много дивного гласил батюшка Серафим об этой Канавке. Что Канавка эта - стопочки Божией Мамы! Здесь ее обошла Сама Королева Небесная! Эта Канавка до небес высока! Землю эту взяла в удел Сама Госпожа

  Смертная казнь в иране
  Смертная казнь в Иране применяется согласно шариатскому закону с момента установления исламской республики в 1979 году. При всем этом многие экзекуции в Иране совершались на публике: числилось, что проводящиеся

  Столбы в красноярске
  Внедрение водянистого пенопласта в качестве теплоизолятора отличается массой преимуществ, . . . . Как верно

  Самоделки трактора видео
  Обычно мини трактора можно сделать на базе хоть какого мотора. Это может быть движок от «Днепра», от мотоблока, москвича либо от байка «Муравей», более подробнее смотрите в нашей подборке: самодельные